www.carcam.nl
View RSS Feed

FRchippie

Emotie?

Rate this Entry
Auto’s zijn emotie! Een kreet die je regelmatig hoort en die ik altijd een wat afgezaagde bijna banale kreet heb gevonden. Hij past vooral in de monden van marketingtypes die ooit bedacht hebben dat wanneer je een showroom van een willekeurige SEAT-dealer binnenstapt, je verwelkomt dient te worden door een zuchtende mevrouw die “auto emoción” fluistert. Toch heb ik de afgelopen week meegemaakt dat auto’s soms wel emotie zijn. Op drie verschillende momenten in drie totaal verschillende situaties.

Maar voor ik dat allemaal uit ga leggen is het misschien wel zo netjes om me even voor te stellen. De meesten op dit forum kennen mij als FRchippie, in het echte leven heet ik Richard. Ik houd me beroepsmatig de hele dag bezig met Nederlandse taal en in die hoedanigheid schrijf ik veel. Van eenvoudige zinnen tot complete essays en van notities tot beleidsstukken. Ik beleef daar veel plezier aan en loop al sinds de start van het nieuwe forum rond met de gedachte om een blog te gaan schrijven. Onderwerpen genoeg, zowel in het dagelijks leven als op een forum als SEAT-online. (Waar ik trouwens al heel wat jaartjes rondhang, als ik me niet vergis sinds 2004.) Tot nu toe is het er nooit van gekomen, om de eenvoudige reden dat het zoveel op werken lijkt. Nu is het er dan toch van gekomen. Of ik net als Michael iedere twee weken een stukje ga schrijven dat durf ik niet te garanderen. Ik laat het voorlopig maar even afhangen van de inspiratie.

Terug naar de emotie. Vorige week viel bij mij de Autovisie op de mat. Ik ben abonnee en dat ben ik al mijn hele autorijdende leven. Jawel beste lezer, u heeft hier te maken met een mastodont, een dinosauriër bijna, die nog gedrukte media leest. Ik heb zelfs een (weekend)abonnement op een krant! In die Autovisie trof ik foto’s van de nieuwe creatie van ene meneer [url= http://www.paganiautomobili.it/]Pagani[/url]. Zijn eerste creatie, de Zonda, heb ik tweemaal in levende lijve mogen bewonderen. Op de AutoRAI, en een keer live op een parkeerplaats langs een Duitse autobahn. Na die eerste ontmoeting was ik onder de indruk, toen ik de auto bij de tweede ontmoeting zag staan en even later hoorde en zag wegrijden tussen het ‘gewone’ verkeer wist ik het zeker: mocht de Staatsloterij mij ooit gunstig gezind zijn dan koop ik een Pagani Zonda. Wat een brok emotie, wat een design, wat een geluid. Fenomenaal. En nu stonden daar dan die foto’s van zijn nieuwste modelletje, de Huayara. Alweer zo’n tijdloze schoonheid, gemaakt met zoveel aandacht voor detail dat één blik op de foto’s niet voldoende is. Aan die auto valt zoveel te zien, zoveel te ontdekken voor het oog, en dat is nog maar het begin, want qua techniek is het ook niet bepaald een teleurstelling. Achterin de Autovisie trof ik nog een interessant stukje: er is een [url=http://www.edizioniarteimmagine.it/books.html]schitterend boek [/url]over de Zonda. Ik heb de link ingetypt en het meteen besteld. Dat moest ik hebben. Het is er nog niet, maar het wachten valt me zwaar. “Het wachten valt me zwaar”, ik schrijf het en bedenk meteen: op een boek? Over een auto?

Het tweede moment kwam toen ik afgelopen dinsdag mijn auto naar de dealer bracht voor een beurt. Ik kreeg de sleutels van de leenauto: een Ibiza 1.2 TDI Ecomotive. Hoho, denken sommige mensen nu, daar zou je niet meer over zeuren had je beloofd. Da’s waar en daar houd ik me ook aan. Wat het besturen van een Ecomotive met mij deed kunt u vanaf [url=http://www.seat-online.nl/showthread.php?24-SEAT-Online.nl-cafécomotive/page424]hier[/url] tot een tweetal pagina’s verder lezen. Vergeet vooral de conclusie niet, anders zou u zomaar op het verkeerde been gezet kunnen worden.

Regelmatig lees ik dat er mensen zijn die zich erg druk maken over het openbaar vervoer. Gaat het niet over een chipkaart, dan gaat het wel over treinen die niet op tijd rijden of, veel erger, conducteurs of controleurs die mishandeld worden. In die verhalen lopen de emoties soms aardig op, worden er miljoenen bedragen genoemd, het woord diefstal valt, politici worden met de grond gelijk gemaakt en half Nederland lijkt er een mening over te hebben. Toch heb ik nog nooit een marketingman van enig OV-bedrijf horen beweren dat openbaar vervoer emotie is.

De oplettende lezer herinnert zich dat ik sprak van drie momenten. Het derde moment speelt zich af op dit forum. Een terecht ontevreden bezitster van een Ibiza Ecomotive beklaagt zich. Over haar auto die het niet meer doet, zo lijkt het. Maar vooral over alles en iedereen die er ooit wat mee te maken heeft gehad. En in de emotie veroorzaakt door in haar ogen onkunde en onwil, begint ze een kruistocht. Tegen de dealer, tegen de importeur. Op een zeer moderne manier. Ze maakt een site met zeer bewust gekozen lay-out waardoor de top 3 bij Google hits gegarandeerd is. Twitter wordt gemobiliseerd en de hele wereld moet het weten: ze zijn allemaal fout. Maar wat was nou het probleem? Die auto? Tja die deed het niet. Die bracht haar niet meer waar ze zijn moest. Dus komt de emotie en die beweegt haar tot daden. Ze pikt het niet langer.

Auto’s? Emotie? Ik krab me nog eens achter de oren. Zou het dan toch. Zou zo’n marketingjongen dan toch gelijk hebben? Auto emoción!

Submit "Emotie?" to Google Submit "Emotie?" to Twitter Submit "Emotie?" to Facebook Submit "Emotie?" to Myspace Submit "Emotie?" to StumbleUpon Submit "Emotie?" to Digg Submit "Emotie?" to Delicious

Comments

 1. Menaz's Avatar
  Sterk stuk! Meer van dit!
 2. VeeX's Avatar
  Hear, hear !
 3. ralphh's Avatar
  Prettig "leesvoer" Richard! Hoop op meer..en daarom mijn reactie, als blijk van..

  Heeft een auto emotie?
  Dus eigenlijk andersom geredeneerd. Wij houden van onze auto's maar houden ze ook van ons.
  Soms heb je van de bijgelovige momenten dat je bijna denkt dat een auto leeft..gevoel heeft..je leuk vindt of juist niet.
  Je weet wel van die momenten als je auto de 100.000km grens passeert en je toch even uit dankbaarheid over het dashboard aait. tegenovergesteld gebeurt ook, paar weken geleden werd bij mijn leeuw een gescheurde cilinderkop geconstateerd en dan voel je teleurstelling. Vandaag op de Duitse autobahn tijdens een inhaalmanoeuvre van een vrachtwagen klapte..nee explodeerde..de zijruit aan passagierszijde in miljoenen stukken. Allemaal goed afgelopen en Wouter van carglass heeft zijn werk gedaan. Maar toch verweg denk je...mag hij me niet?..wat doe ik verkeerd?

  Zijn er meer bijgelovigen op het forum???
  Updated 11-02-2011 at 23:21 by ralphh
 4. Fura's Avatar
  Dit smaakt naar meer FRchippie, ga vooral door! (die inspiratie komt heus wel)
 5. D20VT's Avatar
  Topstukkie richard
 6. johnnyboy's Avatar
  mooi stuk Richard
 7. Cojones's Avatar
  Fraai!
 8. vdmeddy's Avatar
  Netjes verwoord Richard, een pluim voor jezelf
 9. FRchippie's Avatar
  Dank heren. Maar hopen dat de inspiratie voorlopig blijft
 10. Joh@n's Avatar
  Leuk om te lezen, alleen verwijzing naar je ecomotive ervaring gaat niet goed
 11. Thijs van Tilborg's Avatar
  Leuk om te lezen Richard, ga zo door zou ik zeggen!
 12. Joaker's Avatar
  Prettig geschreven!
  Medio mei zit ik overigens bij Pagani...
 13. FRchippie's Avatar
  Quote Originally Posted by Joaker
  Medio mei zit ik overigens bij Pagani...
  Jaloers!
 14. spitskoel's Avatar
  Mooi stukkie... keep on going!!
 15. Cordoba's Avatar
  Klasse blog Richard: niet alleen een fraai betoog, maar als afsluiter ook nog iets voor de lezer om zelf over na te denken.
 16. FRchippie's Avatar
  Bedankt mannen, ik voel alweer inspiratie opkomen
 17. Gibberosa's Avatar
  Ik heb het stuk net gelezen en ook al ben je veel met de nederlandse taal bezig Richard, toch wil ik je komplimenteren over het mooie stukje dat je geschreven hebt. Inspiratie is 1 maar om het dan ook zo te verwoorden vind ik erg goed.
  Mijn komplimenten dus Richard
  Updated 22-02-2011 at 16:05 by Gibberosa
 18. Sty-lance TDI's Avatar
  Mooi stukje, Richard
 19. Rick's Avatar
  Erg goed stuk dit.