www.vagtechniek.nl
View RSS Feed

FRchippie

Wie is hier nou de baas?

Rate this Entry
Je hebt het plan in je hoofd. Het wordt een gezellig avondje uit. Eerst wat eten, daarna een leuke film, nog even wat drinken en daarna, tja daarna…. Dat ligt een beetje aan het succes van het eerste deel van de avond.

Dus wat doe je dan. Je zoekt een [url=http://www.restaurantzeezout.nl/]restaurant[/url], kijkt even online of het menu wat is, belt om te reserveren, regelt vooraf ook meteen de [url=http://www.gooischevrouwendefilm.nl/]bioscoopkaartjes[/url] (hoef je niet in de rij te staan) en laat de opties voor het drankje daarna in gedachten alvast de revue passeren. Goed voorbereid, alles op orde, ga je vol vertrouwen op weg in je auto om haar op te halen.

Zo werkt dat, zo’n date. Je hebt misschien een navigatiesysteem in je auto, altijd handig voor het geval je naar een onbekende stad moet, maar de rest heb je zelf geregeld. Is toch een beetje onderdeel van het voorspel al dat geregel. Als je dan je date opgehaald hebt en naar het restaurant rijdt, een beetje kletsend over van alles en nog wat en al haar vragen over waar de avond jullie zal brengen onbeantwoord laat, het moet tenslotte toch een beetje een verrassing blijven, dan heb je het naar je zin. Je voelt je heer en meester. In je auto en over de situatie. Jij bepaalt wat er gaat gebeuren, hoe je rijdt, soms een beetje te hard, af en toe wat rustiger, vol ontzag voor alle verkeersregels, mopperend op fietsers zonder licht die je pas op het laatste moment ziet, en soms even zonder respect voor verkeersregels omdat de situatie daar om vraagt (altijd een goed excuus). De bestemmingen, de timing, het ligt allemaal in jouw handen.

Dat gevoel van de baas zijn over de situatie heb ik niet alleen bij een date, maar eigenlijk altijd als ik autorijd. Mijn auto, mijn beslissingen, mijn vrijheid. Het hoort bij autorijden, zelf beslissingen nemen. Goede beslissingen, verkeerde beslissingen, hele slechte beslissingen, slimme beslissingen. Het is prettig als ik de goede beslissing genomen heb, maar eigenlijk maakt het allemaal niet uit, ik kan er prima mee leven als ze slecht zijn omdat het mijn beslissingen zijn. Ik kan hooguit boos op mezelf worden, want ik heb het zelf verkeerd gedaan.

Niet alle autofabrikanten zien dat zo. Na iets eenvoudigs als een navigatiesysteem hebben we nu ook lane departure warning, adaptive cruise control, pedestrian warning en zo nog een berg veiligheidssystemen bedoelt om het verkeer veiliger te maken, maar in feite de eerste stappen naar een beperking van de beslissingsbevoegdheid van de bestuurder. BMW zet een volgende stap waar ik niet vrolijk van kan worden: de[url=http://www.autoweek.nl/autonieuws/15992/BMW-Vision-Connected-Drive-is-integraalauto”] Vision Connected Drive[/url] een futuristische ‘complete’ auto. Waarom denkt BMW dat ik dat wil? Een auto die weet naar welk restaurant ik wil, een plek reserveert, mij naar een vrije parkeerplek in de buurt leidt, ondertussen mijn mail ophaalt, de playlist van mijn I-pod aanpast zodat we muzikaal goed onderweg zijn, mijn date en ik. Alvast de boodschappen voor morgen reserveert omdat hij vermoedt dat er morgenochtend wel een wat uitgebreider ontbijt nodig zal zijn, tussendoor de bioscoopkaartjes regelt, hij heeft immers bij het synchroniseren gezien dat in mijn agenda een date stond en hij kent mijn gewoontes. Het café waar het drankje na de film de stemming verhoogt, heeft hij ook al geregeld en hij brengt ons er na de film naartoe, ondertussen wat leuke muziek uit de diverse hippe clubs in de buurt afspelend want misschien willen we later nog wel even uit ons bol gaan en dan kunnen we nu alvast aangeven waar we dat willen gaan doen. En, als klap op de vuurpijl, na afloop van alle pret brengt hij mijn date keurig en veilig thuis, hij heeft haar immers al geïdentificeerd en weet dus waar ze woont.

Dat wil ik helemaal niet meneer BMW! Sodemieter op met je waanideeën. Ik wil een auto waarin ik de baas ben. Een auto hoeft behalve voortbewegen niks te kunnen, de rest kan ik prima zelf. Ik moet er niet aan denken dat alle avontuur uit mijn leven verdwijnt door zulke systemen. ABS, ESP, ja zelfs adaptive cruise control (handig in de file) daar kan ik prima mee leven. Maar laat mij de baas zijn en blijven aan het stuur van [i]mijn[/i] auto!

[img]http://www.bmwme.nl/wp-content/uploads/2011/02/BMW-Vision-ConnectedDrive-1.jpg[/img]

Submit "Wie is hier nou de baas?" to Google Submit "Wie is hier nou de baas?" to Twitter Submit "Wie is hier nou de baas?" to Facebook Submit "Wie is hier nou de baas?" to Myspace Submit "Wie is hier nou de baas?" to StumbleUpon Submit "Wie is hier nou de baas?" to Digg Submit "Wie is hier nou de baas?" to Delicious

Comments

 1. Cordoba's Avatar
  Waarom zet die BMW geen waarschuwing in je agenda als ie aan een beurt toe is?
 2. Menaz's Avatar
  Leuk stuk!
 3. Milco.'s Avatar
  Lekker dan, wil je je date mee naar huis nemen, beslist de auto even voor je dat ze naar haar eigen huis gaat, e.a. had je natuurlijk al kunnen zien aankomen want de auto heeft geen omweg genomen langs een rubber automaat.

  Leuk stuk en maar hopen dat deze ontwikkelingen lang op zich mogen laten wachten!
 4. Thijs's Avatar
  Nice one..
 5. Cojones's Avatar
  Lekker! Ben 't met je eens heur.

  btw, dates plan ik niet zo uitvoerig. Gewoon gaan en zien waar t schip strandt.
 6. KnAltea's Avatar
  Er bestaan ook luie mensen...
 7. seatfavoriet's Avatar
  Toch blijf ik die BMW's prachtig vinden! Zou zo mijn auto voor een BMW inruilen!