www.seat.nl
View RSS Feed

Cojones

Even rusten

Rate this Entry
[B]Om maar even met de deur in huis te vallen: rusten is moeilijk. Niets doen is moeilijk. Verschrikkelijk. Niet te doen, dat niets doen. Alsof ik een complete sociale idioot ben. Ik móet iets met iemand doen. Of desnoods in mijn eentje. Niets doen is er niet bij. Ongelukkigheid daalt op mij neer alsof iemand een kluis vanaf de twaalfde verdieping uit het raam sodemietert.[/B]

Even terug naar het begin. Zoals een deel van jullie weet ben ik half geveld door een virus. Behoorlijk vervelend. Strontvervelend zelfs. Opstaan is een hel, en om negen uur in de avond zit ik met mijn ogen op half twaalf. Nachten van tien uur door de week, en twaalf uur in het weekend zijn regel. Op een enkele uitzondering na. Vrienden trekken me net niet aan mijn haren mee naar clubs of kroegen. “Krijg je energie van” zeggen ze dan. En dat is ook zo. Tot de volgende dag mijn ogen nauwelijks open zijn te krijgen.

Goed, mijn werk lijdt onder ’t virus. Mijn concentratie is lager dan die van een dertienjarige ADHD-er die een reep chocolade op heeft, terwijl ik vergeetachtiger ben dan mijn bejaarde oma waar ik – bedenk ik me nu – al drie maanden niet meer langs geweest ben. Mensen met wie ik werk zijn op de hoogte gesteld van mijn tijdelijk beperkte geestelijke kwaliteiten, en ik werk zeventig procent. Zodat ik kan rusten. Maar zo makkelijk is dat niet. Neen.

Ik ben rusteloos. Waarschijnlijk het gevolg van de slechte concentratie. Ook al slaat de moeheid genadeloos toe, ik moet de deur uit. Thuis zitten kan ik niet. Met als gevolg dat ik in de tijd dat ik zou moeten rusten in de auto zit, om onderdelen op te halen voor mijn andere auto - zie onder. Of onder die auto lig. Of mijn Volvo aan het poetsen ben. Of om, voordat ik na mijn werk op de fiets stap iemand op te bellen. “Hey, ja, je weet dat ik korter werk toch? Jij bent vrij hč? Koffie doen?”

“Je moet rusten, ga lekker op de bank hangen” is niet wat ze zeggen. Ze zeggen “gezellig, laten we ook samen eten”. Voordat ik het weet is het tien uur, en trap ik mijn gasten de deur uit. Of stap ik zelf uit de deuropening bij iemand anders. Niet zelden afgemat, maar voldaan. Dat is ook meteen de reden dat deze column zo lang op zich heeft laten wachten. Door rust, krijg ik het alleen maar drukker. Leuk druk, dat wel, maar waarom is het in vredesnaam zo moeilijk om even helemaal niets te doen? Weet je wat, ik ga nog even een kop koffie drinken, en dan spring ik na het eten op de fiets om onder de CX te kruipen. Houdoe.

[img]http://img862.imageshack.us/img862/9341/photomrt12154504.jpg[/img]

Submit "Even rusten" to Google Submit "Even rusten" to Twitter Submit "Even rusten" to Facebook Submit "Even rusten" to Myspace Submit "Even rusten" to StumbleUpon Submit "Even rusten" to Digg Submit "Even rusten" to Delicious

Tags: None Add / Edit Tags
Categories
Uncategorized

Comments

 1. Cordoba's Avatar
  Cojo, misschien dat 'niets doen' iets makkelijker wordt als het zonnetje gaat schijnen en je gewoon even rustig ergens in het zonnetje kan gaan zitten.
  Beterschap!
 2. Milco.'s Avatar
  Rust nemen is erg moeilijk, pas geleden mocht ik een week helemaal niets, eigenlijk "moest" ik die week liggen vegeteren op een bed en niet meer doen dan knipperen met m`n ogen, geen doen natuurlijk, toch maar zoveel mogelijk geprobeerd aan deze voorwaarden te voldoen, om gek van te worden, na een dag weet je al niet meer waar je het moet zoeken.
 3. FRchippie's Avatar
  Rust, tja rust. Ik weet al jaren niet meer wat dat is. Zelfs op vakantie heb ik geen rust. Dus ik noem het maar ontspanning door inspanning, dan lijkt het nog te kloppen.
 4. Leonneke's Avatar
  Hoi; Heb hier nog een leuk boek voor je liggen: "De Kunst van het NietsDoen". Geschreven door Theo Fischer. Als ik zo je tekst lees, ben je toe aan een verruimende blik. NietsDoen is bovenal iets doen. In jou geval een echte aanrader. Heb je in elk geval wat te doen. Succes.
 5. oddball's Avatar
  Kalm aan, en rap een beetje!
  Als je er 9 april maar wel bij bent!

 6. NielsIbizaSC's Avatar
  Er zijn voldoende activiteiten die je rust geven, ondanks dat je het idee hebt geen rust te krijgen. Sporten kost energie, maar kan ook heel veel energie geven. Een auto wassen/poetsen/waxen kost veel energie, maar kan rustgevend werken (even helemaal alleen bezig, niemand om je heen). Het belangrijkste is dat je het 'moeten' uit de zinnen die je zegt weg haalt. Ik moet met vrienden op stap, ik moet dit, ik moet dat.... de druk die je jezelf zo geeft, kun je na verloop van tijd niet meer aan. Ik dwing mezelf bij alles wat ik doe, te zeggen: "ik wil...." en niet: "Ik moet..."