www.seat.nl
View RSS Feed

Cojones

De autoliefhebber

Rating: 2 votes, 3.00 average.
[B]De autoliefhebber is niet meer wat hij ooit was. Toen ik nog klein was, en eigenlijk ook toen ik net mijn rijbewijs had, ging het over grote motoren, nul tot honderd tijden, topsnelheden en vermogens. Autoliefhebbers liepen in het weekend met rouwrandjes onder hun nagels in oude spijkerbroeken en verwassen shirts. Kleren roken naar olie, benzine en als je er op sloeg kwam er een wolk stof uit. Maar nu, nu is alles anders. [/B]

Ik moet zeggen dat ik mijn informatie op automotive vlak vooral tot me neem door middel van fora en gesponsorde programma’s op de Nederlandse televisie – welk medium is wél onafhankelijk, zou ik haast zeggen – maar ik denk dat de trend die ik lijk waar te nemen toch wel echt bestaat, en niet slechts ontsproten is uit mijn brein. Nee, ik denk dat het een feit is, dat de autoliefhebber van tegenwoordig in twee kampen is op te splitsen. Eén van die kampen wordt snel kleiner. Het is dat van de rouwrandjes. Het kamp waar ik mezelf toe reken.

Het kamp dat groter wordt, weet langzaamaan ook de fora te vinden, en noemt zichzelf daar liefhebber. In plaats van zich te verplaatsen in logge klassiekers, benzine slurpende sportwagens of in kleine lichtvoetige roadsters, verplaatsen ze zich in dieseltjes. En nee, vergis je niet. Het gaat niet over “anarchisten” die voor een appel en een ei een oude 190D uit Duitsland halen om hier op slinkse wijze wegenbelasting te ontduiken. Nee, het gaat over de eco-ridders. Neem, zeg, Victor.

’s Avonds komt hij thuis. Tevreden parkeert hij zijn Polo Blue Motion op zijn oprit in Almere. Voordat hij uitstapt werpt hij nog even een blik op zijn kilometerteller. 187 kilometer, op één dag. Onthouden! Voor de duizendste keer loopt hij zonder al te veel emotie te tonen naar de voordeur waarnaast het witte bordje duidelijk maakt dat Victor – met een c – op nummer 123 woont. Een blik over de schouder, de pas houdt in. Een glimlach: dat ziet er helemaal niet slecht uit, zo met die spoilers. Op de tast weet hij de juiste sleutel aan zijn bos te vinden. Binnen.

En dan begint de echte lol pas. Autorijden? Sleutelen? Bijzaak. De Senseo gaat aan, het met DE punten gespaarde kopje loopt vol, de computer wordt opgestart, en zonder te veel omwegen wordt Excel gestart. “Brandstofkosten 2011”, heet de sheet. Met een aantal vernuftige formule’s kan Victor zien wat zijn gebruik is in elke maand, en in welke maand hij veel rijdt. Ook de brandstofprijzen zijn vermeld. Financiele geheimen kent de autowereld niet. Nee, Victor heeft alles onder controle.

Maar ho even, dit soort dingen zijn leuk als borrelpraat, maar Victor heeft voorlopig geen borrels. Neen, zelfs tante Nel viert haar verjaardag niet. Maar wat heeft hij aan dat mooie sheetje, die prachtige cijfers, als hij het met niemand kan delen. Een forum! Natuurlijk, Victor is al lang lid. Er zijn legio topics waar hij zijn info kwijt kan. “Hoe hard pomp jij je banden op?”, “Wat is zuiniger, airco of ramen open?” en vooral “Hoe veel kilometer rijd jij op een tank?” Het kopje Senseo beweegt richting mond, terwijl de glinstering in zijn ogen zelfs in het computerscherm te zien is.

Met weemoed lees ik de topictitels, loop naar buiten, trek mijn motorkap open en rommel wat aan onderdelen, waarvan ik stuk voor stuk weet wat ze doen. Ik bekijk mijn handen. Vies. Met een glimlach veeg ik ze af aan mijn broek, en tevreden loop ik naar boven. Ik zet een bak koffie met m’n espressopotje, en drink mijn beker leeg in de zon. Als ik ooit twijfel over een milieu vriendelijke auto, laat me deze column dan nog eens lezen.

Submit "De autoliefhebber" to Google Submit "De autoliefhebber" to Twitter Submit "De autoliefhebber" to Facebook Submit "De autoliefhebber" to Myspace Submit "De autoliefhebber" to StumbleUpon Submit "De autoliefhebber" to Digg Submit "De autoliefhebber" to Delicious

Updated 30-05-2011 at 12:48 by Cojones

Tags: None Add / Edit Tags
Categories
Uncategorized

Comments

Page 1 of 2 12 LastLast
 1. FRchippie's Avatar
  Amen!
  Mijn handen zijn sinds mijn 14e al niet meer schoon te krijgen
 2. Milco.'s Avatar
 3. johnnyboy's Avatar
  haha geniaal!
 4. Thijs van Tilborg's Avatar
  Mooi geschreven zeg. Iets met een kop en een spijker..?
 5. Menaz's Avatar
  Mooi geschreven en treffend stuk! Alleen 'rauwrandjes' nog ff editten.

  Je beste tot nu toe!
 6. Cojones's Avatar
  Kut, is ie toch nog een keer fout gegaan. Damn.
 7. firefighter's Avatar
  Fantastisch! Typ ik hier met rauwrandjes en verwondingen aan mijn handen.
  Over 2 maanden weer 3 weken vakantie, kan ik mijn vriendin weer blij maken, eindelijk weer even schone handen...
 8. Cojones's Avatar
  Je vriendin blij maken met je schone handen? Dan zullen ze snel wel weer vies zijn...
 9. firefighter's Avatar
  Quote Originally Posted by Cojones
  Je vriendin blij maken met je schone handen? Dan zullen ze snel wel weer vies zijn...
  Maar dat is niet zwart
 10. Leapp's Avatar
  Het gaat gelukkig weer over auto's. Lekker stukje Michael en zeer herkenbaar ook.
 11. Fura's Avatar
  Zeer treffend stukje Cojones!
  Dat 'eco' gelazer is de strop voor de ware petrolhead.
  Helaas heeft SEAT daarom waarschijnlijk ook zijn credo 'Auto Emocion' naar de eeuwige jachtvelden verbannen. Dat gekoketteer van 'eco' rijders met hun verbruikscijfers; ik wordt er niet goed van...
 12. Cordoba's Avatar
  Scherpe analyse/waarneming die fraai is verwoord Cojo.
 13. ThomasTDI's Avatar
  Wat een geweldig stuk is dit.... Vanaf de eerste hoofdletter tot aan de laatste punt is een leuk om te lezen. Keep up the good work
 14. eta76's Avatar
  En ik wilde nog juist toevoegen dat het niet via Excel hoeft, maar gewoon via http://www.spritmonitor.de
 15. KnAltea's Avatar
  En als je nou een leuke achtcylinder-viezehanden-sleutel-bak hebt én een milieu verantwoord 1.4tsi'tje?
 16. Thijs van Tilborg's Avatar
  @KnAltea, duidelijk geval van een gespleten persoonlijkheid
 17. Tinos's Avatar
  Weer eens tijd voor een nieuw stukje proza?
 18. Fura's Avatar
  Typisch gevalletje 'writers block' of geen tijd i.v.m. een grote sleutelklus denk ik...
 19. Cojones's Avatar
  Uitleg in 't Café.
 20. Fura's Avatar
  Quote Originally Posted by Cojones
  Uitleg in 't Café.
  Heb het gelezen Cojones,
  Sterkte en veel 'wijsheid' gewenst de komende tijd!
Page 1 of 2 12 LastLast