www.carclean.nl
View RSS Feed

FRchippie

Anti-sociaal gemediŽer

Rating: 3 votes, 3.00 average.
Wat is dat internet toch een poel van verderf. Zijn we net klaar met de ene rel rondom social media gebruik, en hop, daar dient de volgende zich al aan. [url=http://www.seat-online.nl/showthread.php?129-SEAT-Ibiza-6J-1.2-TDI-Ecomotive-%28chip%29tunen&p=101989&viewfull=1#post101989]Tuners [/url]die elkaar in de virtuele haren vliegen, het is weer eens wat anders, meestal zijn het de fans van de verschillende tuners die elkaar het leven zuur maken.

Eerst maar eens even die[url=http://www.social-media.nl/] Ďsocial mediaí [/url]. Totaal verkeerde benaming wat mij betreft, want hoe sociaal ben je, als je zegt dat je iemand gesproken hebt, maar eigenlijk bedoelt dat je een bericht via Facebook gestuurd hebt? Blijkbaar is dat de moderne vorm van sociaal. Daar moet ik nog even wennen.

Er zijn heel wat bedrijven die er wel bij varen al dat sociale gemediŽer. Recruiters die hun oproepen via Facebook en Linkedin doen, zijn daar een mooi voorbeeld van. En wat te denken van alle Ďcelebsí die hun leven [url=Ēhttp://www.mobypicture.com/user/ANOUK1andonly/view/8920880Ē] twitteren [/url] en zo de aandacht op zich gevestigd weten. Ik snap dat allemaal wel, goedkoper kun je bijna niet aan je publiciteit komen. Moeilijker te snappen vind ik gewone mensen die iedere scheet online smijten en dan ook nog hun profieltjes zo maken (lees: openstellen) dat iedereen met een internetaansluiting van die scheet kan meegenieten. Dan ben je toch behoorlijk in de war als je meent dat heel Nederland in je geÔnteresseerd is. (Het kan trouwens nog erger, er zijn simpele zielen die altijd in het Engels twitteren, dan kan de hele wereld het lezenÖ.)

Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook een Facebook-geval, en een Linkedin account. Die laatste heeft me al een paar keer een interessant klusje op geleverd, de eerste is alleen toegankelijk voor vrienden. En dat zijn er niet zoveel, ik heb namelijk niet zoveel vrienden. Het begrip vriend is ook zoiets vreemds op dat sociale minimum. Volgens Van Dale is een vriend: [i]persoon waarmee men door gevoelens van genegenheid is verbonden[/i]. Kijk eens aan. En al die Facebookers en Hyvers die voelen allemaal genegenheid en zich verbonden met hun 500 vrienden? Volgens mij moet Van Dale voor de volgende editie overwegen een definitie toe te voegen: [i]persoon waarmee je op virtuele wijze eenzijdig contact onderhoud[/i].
Echte vrienden heb ik ook. Die komen bij mij thuis langs, met sommigen deel ik een passie of we zien elkaar op het terrein van gezamelijke hobbyís. Met anderen ga ik een avondje uit of we verbranden onder het genot van een partij kletspraat en een goeie wijn, een berg vlees en vis in de achtertuin.

Even terug naar de aanleiding van dit stuk. Het gedoe rondom de welles-nietes over de [url=http://www.spullenplein.nl/foto/6/f/f/22280_f_6ff7d20edf285043475f7efb906c3d09.jpg ]Ďpowerbox/externe ecu/toverdoos/box met weerstandjesí[/url]. Op mijn werk zijn er heldere afspraken over het gebruik van de virtueel sociale middelen. Niet om mensen dwars te zitten, of in de gaten te houden, maar simpelweg omdat het niet goed is als iedereen altijd maar overal zijn zegje doet. Niet goed voor het bedrijf, en ook niet voor de onderlinge verstandhoudingen. Voor je het weet lucht iemand even zijn hart na een zware dag en hopsa, een rel is geboren. Helaas hadden we afgelopen schooljaar een voorbeeld van hoe de media werken in dit internettijdperk. Een leerling van onze school werd neergestoken door een jaloers ex-vriendje. Binnen een uur na die gebeurtenis lag haar hele sociale leven op straat. Tweets, Hyve paginaís, Facebook de hele reutel incusief foto, werd op internet geplaatst (door haar Ďvriendení) en de Ďserieuzeí media deden vrolijk mee. Op Geen Stijl wisten de dames en heren reaguurders er wel raad mee. De geestelijke schade die hierdoor aangericht is, is vele malen groter dan de lichamelijke schade.

Maar wat nou als je een bedrijf hebt? Moet je dan ook niet heel voorzichtig zijn op die virtuele vuilnisbelt? Is het dan niet heel verstandig als je met je medewerkers een Ďsocial media policyí afspreekt. Begrijp me goed, ik houd ook wel van een relletje op zijn tijd, maar als eigenaar van een gerenommeerd bedrijf zou ik me zorgen maken als mijn naam door die internetmolen ging en ťťn van mijn werknemers allerlei informatie het wereldwijdeweb opslingerde waar ik geen zicht op heb. Dan komt daar een concullega verhaal halen en ligt alles opeens op straat. Wij, de informatiegeneratie, vinden dit goed. Hoor en wederhoor enzo. Iedereen moet zijn zegje kunnen doen, en het ĎFreedom of speechí klinkt er al bijna doorheen.

Maar als je dit van de kant van de ondernemer bekijkt ben je eigenlijk altijd een verliezer als er informatie naar buiten komt die je normaal gesproken niet prijs geeft. Of dit nu over je eigen product gaat of dat van een collega, je kunt er simpelweg niet trots op zijn. Ik als simpele consument wil helemaal niet weten of er draadjes of hi-tech controllers in die doosjes zitten. Kan mij het schelen hoeveel stekkers er aan zitten. Dat ding moet zijn werk doen, en goed, en liefst ook nog tegen een redelijke prijs. En hoe? Dat mogen de mensen die daar verstand van hebben, uitzoeken. Ik betaal wel, dat is mijn rol en dat lijkt me de beste verhouding. En daar helpt geen sociale media tegen.

We hebben in dit land al 11 miljoen bondscoaches, moeten we dan ook nog allemaal in de stoel van de fabrikant gaan zitten?

Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to Google Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to Twitter Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to Facebook Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to Myspace Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to StumbleUpon Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to Digg Submit "Anti-sociaal gemediŽer" to Delicious

Comments

 1. Menaz's Avatar
  Mooi stuk weer! En wederom de spijker op zijn kop!
 2. jan's Avatar
  Zoals Menaz al zegt de spijker op z'n kop.

  Er zijn trouwens meer items die alle kanten op zwalken en waar het niet meer om het orginele onderwerp gaat.
 3. Redhead's Avatar
  Hulde voor je uitleg van de begripsvorm Vriend ! En voor diegene die zich toch door "social media" verbonden voelen met hun medekneuzen hebben we hier ook niet voor niets de SO sterren
 4. D20VT's Avatar
  Tsja en ik ben vriend van SO, wat wil dat nu eigenlijk zeggen.

  maar ik ga helemaal met je mee met die social media hype, ik zit nog te wachten op de gemiddelde nederlander die thuiskomt na de vakantie om zijn huis leeg aan te treffen, omdat hij op facehyvlinktwit of weet ik veel heeft lopen vertellen dat hij 3 weken naar de bahama's ging.
 5. Cordoba's Avatar
  @Dennis (D20VT): hopen dat ie de smartphone bij zich heeft, kan ie het tenminste nog twitteren.

  Fraai stuk Richard, je bent alleen de vrienden van SO en vrienden die je op je SO-profiel kan aangeven vergeten. Verder weer een scherpe waarneming, die pakkend is verwoord.