www.vagtechniek.nl
View RSS Feed

Cojones

De zondag

Rate this Entry
[B]Een bron van inspiratie. Wandelingen langs het strand, door het bos, of over de grachten. Misschien zelfs door de straat waar je als kind besjes schoot op nietsvermoedende voorbijgangers. Leuk, allemaal op hun eigen manier, maar ik haal inspiratie uit zondagen. Soms, niet altijd trouwens. [/B]

Het klinkt misschien gek, om inspiratie te halen uit een dag, maar voor mij is het best logisch eigenlijk. Na een moment van bezinning bedacht ik me dat het waarschijnlijk komt doordat het de meest onverwachtse dag is van de week. Er zijn honderden manieren om de zondag door te brengen – voor mij althans – en zelden is zo’n zondag volgepland.

Globaal zijn er voor mij twee categorieën. De eerste is de zondag die nuchter doorgebracht wordt. Zaterdag is een vrij normale rustige dag geweest. Misschien wat brak van de vrijdag, maar er is fatsoenlijk gegeten en er is wat daglicht mijn ogen binnen gevallen. Zo´n zondag besteed ik dan aan onaangekondigde familiebezoekjes, dagjes naar het strand, of aan wat half Nederland “rommelen” noemt.

De tweede is de brakke zondag. De zaterdag was gezellig, en eindigde laat of niet. Ik hang de hele dag op de bank, bel wat mensen om af te spreken, maar bel even later al weer af. De supermarkt die ik vanaf mijn balkon kan zien – als ik de gordijnen zou openen – is te ver weg. Meestal kom ik de dag door met doelloos op Marktplaats zoeken naar rare dingen – trefwoorden als joekel, knoepert ballenbakballen of neger doen het goed, kijken naar Scandinavische kinderfilms of dingen als truckracen of RTL Transportwereld. Soms breng ik de zondag ook nog slapend of afterend door, maar vooral dat laatste is voer voor een volgende keer.

En hoe inspiratie dan in terugkomt? Op zondagen? Da’s niet zo moeilijk. De brakke zondagen bieden mij de mogelijkheid tot abstract denken. Van iets triviaals als een schotel achterop een racetruck (waarom zit dat ding daar in gódsnaam? Zouden ze ook gehaaktstaven eten in de pauzes?) tot een stenenstapelaar bij RTL transport wereld. Het zet je brein aan het denken, op een manier die het normaal niet gewend is.

De rustige zondagen laten juist een andere kant des levens zien. Doordeweeks gaat het over muziek, deadlines en nieuwe concepten. ’s Nachts zijn het louter sterke verhalen en grappen die de revue passeren, en de brakke zondagen zijn te abstract. Rustige zondagen maken het mogelijk dingen te laten bezinken. De abstracte dingen in perspectief te zetten. En vooral om me voor te nemen meer rustige weekenden in te lassen.

En toen, toen kwam ik vanmiddag mijn bed uit, zag ik dat de vaatwasser aan stond, zei m’n huisgenoot dat ik na het uitgaan nog op de bank ging zitten om tv te kijken, en had ik geen idee meer hoe ik in godesnaam thuis was gekomen. Ik had van een vriendin een sms in mijn inbox met “haha”. In mijn verzonden items zag ik dat ik naar haar had gestuurd: “E, ik haat jouw vette vingers!”. En mijn bril was vies.

[I]Zondag, ik heb je lief. [/I]

Submit "De zondag" to Google Submit "De zondag" to Twitter Submit "De zondag" to Facebook Submit "De zondag" to Myspace Submit "De zondag" to StumbleUpon Submit "De zondag" to Digg Submit "De zondag" to Delicious

Tags: None Add / Edit Tags
Categories
Uncategorized

Comments

 1. oddball's Avatar
  Herkenbaar.
 2. Milco.'s Avatar
 3. Leapp's Avatar
  Leuk stukje leesvoer weer Michael. En wat die Scandinavische kinderfilms betreft, ik heb toevallig een paar weken terug de film 'Tsatsiki' gekeken.
 4. leon_tdi's Avatar
 5. Sty-lance TDI's Avatar
  Alleen al boeiend om de colum helemaal te lezen
  Goed bezig Michael.....

  enne, herkenbaar (toen ik nog vrijgezel was)
 6. Cojones's Avatar
  Dank dank!
 7. johnnyboy's Avatar
  leuk stuk