www.seat.nl
View RSS Feed

Cojones

Geduld

Rate this Entry
[B]Neen, geen verwijt aan die genen die zich al afvroegen wanneer er een nieuwe column van mijn hand zou verschijnen. Ik heb geen doodsbedreigingen in mijn mailbox ontvangen en geen afschrikwekkende pb’s gehad. Neen, geen van dat. Toch zit het me dwars, dat ik zo snel al de tweewekelijkse cyclus heb doorbroken. Als ik zou strooien met excuses zouden er woorden als werk, Amsterdam Dance Event en therapeutisch sleutelen staan. Wellicht zelfs verliefdheid. Maar nee, ik verzin geen excuus, ik betuig slechts spijt. [/B]

Toch zou ik één van de dingen in mijn intro graag even wat dieper uitlichten. En dat is therapeutisch sleutelen. Toen ik mijn CX kocht besefte ik me het al min of meer. Het opknappen van een oude auto zou me rust gaan brengen. Natuurlijk, het sleutelen met een vriend of met mijn vader is gezellig, en soms gewoon ronduit handig. Uren alleen doorbrengen in een oude stoffige werkplaats is niet meteen de eerste situatie waar je aan denkt bij knusheid. Maar toch maakt het me verdomde blij af en toe.

[IMG]http://www.seat-online-album.nl/d/21644-2/Afb0137.jpg[/IMG]
[I]Is dit nu knus?[/I]

Het is namelijk dé perfecte gelegenheid om even al je gedachten opzij te zetten. Om tot jezelf te komen. En om ouderwets wondjes op je hand te creëren. Iets wat ik sinds mijn boomhut-bouw-tijd niet meer gehad heb. Hoe dan ook, van eenzaam sleutelen krijg je rust in je kop. En als je er aan toe bent, kun je rustig aan gedachten in je kop toe laten om ze te verwerken. Op je eigen tempo. Zonder je over te hoeven geven aan de razendsnelle dagelijkse bekommeringen. Zoals ik schreef, therapeutisch sleutelen. Niet veel goedkoper dan een therapeut inhuren – kan ik me voorstellen – maar wel met een praktisch resultaat. Een toffe oude auto die rijdt. Als ’t goed is.

Afgelopen zomer, toen ik mijn idee dus al lang in het hoofd gehaald had, sprak ik iemand van mijn leeftijd, met rauwrandjes onder zijn nagels. Min of meer verbaasd – het was tijdens een barbecue van mensen die ik uit het nachtleven ken – vroeg ik wat hij gedaan had. Hij antwoordde dat hij aan zijn motor gesleuteld had – waar hij overigens aan het eind van de avond straalbezopen op stapte.

[IMG]http://theselvedgeyard.files.wordpress.com/2010/10/bob-magill-motorcycle-photo.jpg?w=600&h=383[/IMG]
[I]Foto via The Selvedge Yard: Toen motorrijders nog rebellen waren[/I]

Tijdens het gesprek haalde hij een boek aan. [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Zen_and_the_Art_of_Motorcycle_Maintenance"]Zen And The Art Of Motorcycle Maintenance[/URL]. Dit boek gaat een stuk dieper dan mijn flodderige analyse – ik ben immers geen filosoof – maar ik denk dat de basisgedachte overeenkomt. Alles draait om de eigen houding en een gezonde balans tussen emotie en ratio. Tot nu toe vergat ik telkens het boek te kopen, maar tijdens het schrijven van dit stuk, heb ik ‘m eindelijk gekocht. Wie weet word ik een beter mens. Geduld is een schone zaak.

Submit "Geduld" to Google Submit "Geduld" to Twitter Submit "Geduld" to Facebook Submit "Geduld" to Myspace Submit "Geduld" to StumbleUpon Submit "Geduld" to Digg Submit "Geduld" to Delicious

Tags: None Add / Edit Tags
Categories
Uncategorized

Comments

 1. Tinos's Avatar
  En nu geduldig wachten tot het boek gelezen is...
 2. Leapp's Avatar
  Ik heb ooit ergens gelezen dat onze Koningin in haar jonge jaren zelfs sleutelde aan een Citroën.
 3. Milco.'s Avatar
  een groot stuk citroen in m`n cola kan ik ook altijd wel waarderen
 4. Leapp's Avatar
  Dat zou Cojo ook eens moeten doen. Cola lost roest op.
 5. bassochist's Avatar
  dan blijft er geen auto meer over.
 6. leon_tdi's Avatar
  (Y)