[overige] Gaat jouw auto wel eens door een wasstraat?

Adibo

Well-known member
Lid geworden
17 mei 2022
Berichten
637
Al mijn leaseauto's gingen uiteraard door de wasstraat en alle hebben krassen aan overgehouden...Nu ook, Born, duurste lak/metallic en overal zitten krassen...

Met prive Cupra durf ik het niet. Mocht jij het wel doen, ga je dan eerst zelf vuil afspuiten oid?
Of is het gewoon beter een pakket met benodigde poetsmiddelen aan te schaffen, zonder dat je een detailer wordt, en altijd zelf te wassen?
 

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.588
Laatstgenoemde, zijn hier op SO genoeg "detailers" die je kunnen informeren welke basisspullen je nodig hebt. Ik ben zelf helemaal niet van het zelf autowassen (heb er het geduld niet voor), maar met de AMG doe ik het liever zelf dan dat ik de wasstraat inrijd.
 

Leon Ibiza

Well-known member
Lid geworden
21 feb 2012
Berichten
1.000
Ik ben ook geen purist qua autowassen, maar door de wasstraat ga ik nooit. Gewoon met de hogedrukspuit en een (paar) emmertje(s) sop, dat gaat prima. Ook nog eens schoner dan een wasstraat, die dingen raken nooit alles.
 

Rob123

Active member
Lid geworden
19 apr 2022
Berichten
251
Met de Cupra wel een paar keer door de wasstraat geweest, zitten wel lichte swirls in de lak nu..
heb getwijfeld om hem naar een poetser te brengen en daar te laten polijsten maar dit kost toch nog best wel wat €.

uiteindelijk dus nog niet gedaan blijft tenslotte een gebruiksvoorwerp zeg ik dan maar tegen mezelf.
 

McDonald

Well-known member
Lid geworden
18 nov 2010
Berichten
11.866
Ging vroeger weleens door de wasstraat, maar die kregen de auto niet goed schoon. Vaak zaten er nog resten meeuwenstront op. Tevens wast een wasstraat de dorpels niet, als je de portieren dicht houdt.
Ben al enige jaren voor een habbekrats lid van een autoclub in Schiedam, die over 3 wasboxen en een stofzuiger beschikt. Prijs is inclusief alles (water, stroom, stofzuiger, brug, smeerputten, afvoer afval en olie).
Wassen stelt niet zoveel voor, mits je er goede spullen voor gebruikt (verkrijgbaar bij SO-sponsor Carclean) en het bijhoudt. Zelf was ik de auto om de 2 a 3 weken.
 

Fluxx

Well-known member
Lid geworden
27 jun 2013
Berichten
6.450
Hier ook geen fan van de wasstraat. Elke zondag emmer met washmitt en shampoo mee en even in de wasbox wassen.
 

Canon-Eye

Well-known member
Lid geworden
10 jun 2018
Berichten
1.255
Ik ga af en toe door de wasstraat, maar dat is er dan wel eentje waar de auto wordt voorgewassen alvorens aan de machine te worden blootgesteld. Dat voorwassen omvat o.a. inspuiten met shampoo c.q. velgenreiniger en dan de hogedrukspuit eroverheen, plus apart aandacht voor moeilijke hoekjes, spiegels e.d.
Een detailfreak zal vast wel krasjes en swirls ontdekken, maar dat ben ik niet. De auto is er voor mij en niet andersom...
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.370
@Adibo zonder alle poetsspullen aan te schaffen, maar door gewoon via de regels der kunst te wassen, voorkom je heel veel krassen, maar geen enkele methode is 100% veilig.

Wat ik zelf doe: met een handfoamer (soort pompsprayer) doe ik een paar druppels autoshampoo in, en vul dan de rest met 1,5 liter water. Vervolgens maak ik daar de hele auto eerst mee nat (fijne nevel, onderaan de auto beginnen en naar boven werken), zodat vuil kan losweken, dan spuit ik de auto af met de tuinslang en ben gelijk al 80% van het vuil kwijt. Dan de auto wassen volgens de 2-emmer-methode, auto afspoelen met open tuinslang (kraan niet helemaal open), zodat het meeste water direct al van de lak loopt (dit is eigenlijk een manier waarbij je water gebruikt om te drogen), en dan met een droogdoek het overgebleven water verwijderen om droogvlekken te voorkomen.

Het lijkt een heel wat, maar als je wat handigheid hebt door ervaring kan dat in een uurtje. Overigens velgen was je altijd voor je aan de lak begint, zeker als je een velgenborstel gebruikt, anders komen er vuile spetters op de schone lak).

Ik was even aan het zoeken, maar kan niet zo snel een filmpje met de 2-emmer methode terug vinden.

Vaak was ik mijn auto ongeveer om de 3 weken, een beetje afhankelijk van weer en tijd en hoe vuil ie is, en dan tussendoor probeer ik wat te detailen als ik tijd heb.
 

Adibo

Well-known member
Lid geworden
17 mei 2022
Berichten
637
Dankjewel voor je uitgebreide antwoord.

2-emmer methode is inmiddels bekend. Het zal voor mij een wasbox worden, geen eigen oprit.

Ik lees vaak dat microvezeldoekjes gebruikt worden bij wassen of drogen maar dacht juist dat deze je auto kunnen bekrassen.
 

McDonald

Well-known member
Lid geworden
18 nov 2010
Berichten
11.866
Op Youtube zijn veel filmpjes over o.a. het wassen van een auto te vinden. Ook vind je er veel over detailen en diverse producten.

@AdiboIk was even aan het zoeken, maar kan niet zo snel een filmpje met de 2-emmer methode terug vinden.

 

Adibo

Well-known member
Lid geworden
17 mei 2022
Berichten
637
Let’s go. Goedkoper dan dit lukt niet 😂
A092-AA96-9938-47-D0-ABC5-745-BFD186004.jpg
 

Hoogie

Vriend van Seat-Online!
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
854
Succes, maar ik zou een washandschoen en een grote droogdoek nemen dat werkt zoveel makkelijker.
1673106843974.png1673106896326.png
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.370
Geloof ik direct dat het niet (veel) goedkoper kan, maar ook niet het beste spul:
- die wheel cleaner van de Action zal niet pH-neutraal zijn, en je zal dan ook niet de eerste zijn die na een paar jaar gebruik allemaal blazen onder de velgenlak hebt, door gebruik van zo'n middel (in combinatie met minimale beschadiging van bijv. steenslag)
- de Car Wash Concentrated (her-)ken ik niet, maar veel autoshampoo's waar 'concentrated' of 'professional' in de naam staat, zijn niet bepaald pH-neutraal, dat betekent dan ook dat je dat niet langer dan pakweg 10 minuten op je lak mag laten zitten en heel goed na moet spoelen (zodat er ook geen product achterblijft in naden en kieren, waardoor roestvorming versneld plaats kan vinden.
- in elk geval in de spoelemmer heb je een grid nodig, om te zorgen dat je het zand dat naar onder zakt niet opnieuw opveegt met de washmitt/spons, ook is een grid handig om je mitt/spons langs te halen om vuil 'af te schrapen'. Dat hoeft niet een fancy gritt te zijn, ik ben zelf bijvoorbeeld begonnen met een oud rooster uit een lege emmer atjar (uit de grootkeuken), en dat voldoet heel behoorlijk. Een extra gritt in de spoelemmer is handig (als er wat zand in de emmer komt, pak je nooit het onderste sop met zand).
- voorkeur heeft een goede (dikke) washmitt die veel water vast kan houden, of anders een washmitt met chenelles (zie afbeelding) of een spons die in een microvezel 'jas' zit. Een gewone spons komt zand in, en dat kan er jaren in blijven zitten, maar ook naar boven komen als je met de spons over de lak aan het wassen bent.
iu

- de droogdoek lijkt niet heel verkeerd, ik vraag me alleen af of de rand (plastic? kunstrubber?) geen krassen kan veroorzaken.
 

Adibo

Well-known member
Lid geworden
17 mei 2022
Berichten
637
Yes! Droogdoek zit zachte rubber omheen. Neemt ook veel op maar ik was er niet helemaal weg van. Moet je hier meerdere van hebben?

Sponjes zitten in microvezel jasje. Ging opzich prima maar washmitt was ik ook van plan aan te schaffen.

Velgenreiniger zal ik niet meer gebruiken, had ik nog staan van de leseauto’s.

Spoelemmer moet ik nog ff kijken of ik zelf grid kan maken en anders gewoon nieuwe. Ging wel goed met twee emmers maar vullen met hogedrukreiniger 🤯 was geen andere optie.

Dit was een probeersel en het ging goed, dus door de wasstraat zal die niet gaan!
 

Rob123

Active member
Lid geworden
19 apr 2022
Berichten
251
Evt meguiars emmer met grit guard en deksel aanschaffen, kan je hem thuis vullen met water en shampoo deksel erop en er gebeurt niks mee! Scheelt ook weer 2euro bij de wasbox :p
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.370
@Adibo Ik gebruik 1 grote droogdoek, en omdat ik die ooit in een bundel met andere doeken heb gekocht een kleine droogdoek voor de lastige plekken. Mijn hoofddroogdoek is dubbeluitgevoerd (2 doeken die aan de randen aan elkaar zitten, dus erg dik voor lastige plekken zoals onder de deurgrepen). Andere kiezen er voor om bijvoorbeeld 3 kleine doeken te gebruiken, dat is wat je zelf makkelijk/prettig vindt. Het is wel belangrijk dat je op de juiste manier je auto droogt, anders kom je droogcapaciteit te kort: auto afspoelen met open slang, dan eerst de verticale delen drogen (zodat liggende delen wat meer tijd krijgen om water af te voeren), en dan pas de liggende delen zoals het dak.

Open slang methode:

Overigens de Gamma Seal (deksel + afdichting) op de emmers van Gritt Guard (het merk) zijn niet echt waterdicht, zowel ikzelf als anderen hebben ervaren dat deze emmers behoorlijk lekken als ze omvallen of bij het remmen het water in de emmer tegen het deksel komt te staan. (Mogelijk dat de emmers/deksels van Meguiar's beter zijn.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan