Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: [SEAT] [Leon 1M] Schokkende motor

 1. #1

  [SEAT] [Leon 1M] Schokkende motor

  Beste allen,

  Voordat ik reacties krijg. Eerst het volgende. Vanwege een gebroken ditributieriem heb ik al heel mijn motor uit elkaar gehad cinlinderkop vervangen voor een gereviseerde en daarbij alle pakkingen, o-ringen en vloeibare pakkingen vervangen. Alle pakkingen komen bij de dealer vandaan. Qua tijd scheelde mij dit enorm en had geen zin om alles bij een automaterialenzaak te halen omdat ik ook niet wist wat ik precies nodig had en kreeg een hele mooie korting. Tevens alles, voor zover ik kon, direct gereinigd.

  De af en toe spontane noodlopen, rond de 1000 toeren stationair, ben ik daarbij nu kwijt.

  Wat ik nog niet gedaan heb is mijn luchtfilter en bougies opnieuw vervangen.

  Wel had ik al eerder, omdat dit probleem al langer speelde, de EGR Klep (merkierburg), de inwendige opvoerpomp van mijn brandstofpomp (merk: Pierburg), de brandstoffilter (merk: (ik dacht) Facet), de elektronische verdeler (merk: Facet), krukassensor (merk: Facet), nokkenassensor (merk: Bosch), bougiekabels (merk: NGK), bougies (merk: Bosch) en mapsensor aan het inlaatspruitstuk (merk: Bosch) vervangen. Alle genoemde onderdelen komen bij Brezan/Parts Point vandaan en zijn voor genoemde merken vervangen. Het merk Facet kende ik niet en ken de minpunten hier dus ook niet van. Heb ze vanwege de prijs en het uitproberen. Merk persoonlijk weinig verschil.

  Tevens heb ik eerder al gezien dat de bedrading aan de stekker voor de krukassensor naast het inlaatspruitstuk aangetast was door vochtinwerking wegens uitgedroogd isolatie op de draad. Hier heb ik destijd al iets voor nood aan gedaan alleen nog niet definitief en met die grote reparatie was ik helaas vergeten dit probleem direct definitief op te lossen. Dit wil ik nog oplossen door de stekker en de aangeslagen stukken van de bedrading te vervangen wat dus soldeerwerk wordt met krimpkous voorzien van lijm om de lassen waterdicht te maken.

  Verder slaat al langere tijd mijn grote ventilator op de radiateur niet aan maar wel telkens de kleine. Vermoedelijk is dit de oorzaak van de dubbele thermostaatschakelaar op de radiateur zelf. De ventilator zelf werkt namelijk wel met een test sessie via de aangesloten computer.

  In elk geval... na herstel van de motor, welke verder goed werkt en geen foutcodes geeft, blijft het beetje schokken aanwezig. Uit ervaring weet ik dat dit veelal te maken heeft met de ontsteking. Toch heb ik hier al eerder veel van vervangen. Hoewel ik geen foutcodes zie, zit ik toch te denken aan de eerste of tweede lambdasonde. Weet niet wat de meetwaardes moeten zijn en eerlijk gezegd weet ik ook niet zeker waar ik dan op moet uitlezen. Ik wil hiervoor niet naar de dealer of garage omdat deze direct de hoofdprijs rekent. Vervangen van de sondes is dan vele malen sneller en goekoper. Echter vind ik het zonde van mijn geld als dit het probleem toch ook weer niet is. Heb namelijk wel even genoeg onkosten gehad. Daarnaast weet ik ook niet of mijn injectoren wel goed werken en hoe je dat kunt uotlezen en of een foutmelding dan altijd aanwezig moet zijn.

  Heeft iemand nog een idee en zou anders die stekker en bedrading van de krukassensor dit probleem kunnen veroorzaken. Immers deze moet natuurlijk wel goede waarden doorgeven.  Ik hoor het wel.

  Alvast bedankt.

  Autoos zijn leuk, maar zodra ze geld gaan kosten iets minder (haha)
  Last edited by Masala; 27-03-2022 at 00:53.

 2. #2
  Heb je hem al eens uitgelezen als hij in noodloop liep? Dan komt er misschien wel iets uit de storing die erin staan en kan je meer gericht zoeken.
  Voor alle verlagingen bent U welkom. https://www.vcds-coding.nl Voor al je aanpassingen, kaartupdate's, carplay enz. In bezit van VCDS / VCP /Odis Whatsapp/Tel +31 6 15228709.

 3. #3
  Dank voor je antwoord.

  Heb hem toen idd uitgelezen, maar kwam niets uit. De noodlooen heb ik sinds de reparatie niet meer. Ik vermoed dat vuil of een pakking hiervan de oorzaak is geweest.

  Maar van dit schokken komt ook niets naar voren. Geen foutmeldingen. Dus snap het even niet.

 4. #4
  Vriend van Seat-Online nd-photo.nl's Avatar
  Join Date
  13-02-2012
  Location
  Toverland, Sevenum
  Posts
  33,016
  -Welk blok zit erin? 1.4, 1.6, 1.8, 1.8T of 1 van de diesels?
  -Heb je het schokken met deellast of vollast of met allebei?
  -Werkt je kvs tempsensor nog goed? Als deze verkeerde waardes doorgeeft zal je vaak te rijk blijven rijden, geeft rare startproblemen etc. Uit te lezen met vagcom/vcds/torque/piston
  -Wat zijn je long term fuel trims? Misschien eerst even resetten en dan een tijdje rondrijden en weer bekijken. Dit kan je bekijken met vagcom/vcds, maar volgens mij ook met apps zoals Torque of Piston
  -Injectors kan je checken in Vagcom/vcds met duty cycles dacht ik (dat zou in percentages aangeven hoe hard ze aan het werk zijn). Maar je kan ze beter eruit halen en preventief (laten) schoonmaken. Ik heb ze zelf schoongemaakt met deze huis tuin keuken setup (afgekeken van Youtube). Uiteraard de rubbers vervangen (slechte rubbers = benzinedruk weggooien)

  DIY Injector Cleaning Setup by ND-Photo.nl, on Flickr

  Als voorbeeldje, dit waren de injectors van onze Lupo. Dat zwarte hoort niet zwart te zijn...

  Dirty Injector by ND-Photo.nl, on Flickr

  Zoek maar eens op "diy injector cleaning"


 5. #5
  Heb je het probleem al kunnen oplossen? ik zit met het zelfde probleem ik heb alles laten na kijken bij de dealer en 2000 euro verder aan lamdasondes, bobines, bougies, bekabeling van ontsteking, brandstoffilter, tempvoeler,egr. Ben ik ook nog steeds aan het hobbelen in mijn auto ( ik had beter een trekker kunnen kopen dan weetje in ieder geval dat het vanuit de fabriek al hobbeld) ik ga nu mijn gasklephuis vervangen door een orgineel en dan maar weer hopen bidden smeken dat dat het is.

 6. #6
  Vriend van Seat-Online nd-photo.nl's Avatar
  Join Date
  13-02-2012
  Location
  Toverland, Sevenum
  Posts
  33,016
  Gasklep inleren met vagcom/vcds en kijken of dat een probleem inlevert. Als daar een ok uitkomt, dan zou ik niet meteen een gasklep kopen...

 7. #7
  Hoi allemaal

  @Ijbele. Nee door serieuze gezondheisproblemen was ik helaas nog niet echt verder gekomen. Wat doet jou auto dan en wat voor motor zit daar in?

  Ik ga er nu pas weer mee verder.

  Naar een dealer ga ik niet 1 2 3. Dat kost in beginsel al direct veel geld en dat wat zij kunnen, kan ik zelf ook wel.

  In verleden heb ik al eens de bobine vervangen, merk: Facet. Ik ken nogmaals dat merk niet echt, maar ik vermoed niet dat dit echt een slecht merk is. Ik heb wel eens zitten denken om er toch één van het merk NGK op te zetten, maar ik geloof niet dat het daar beter van zal worden. De bougiekabels waren al eerder vervangen en deze zijn weer wel van NGK.

  Zelf had ik altijd alles origineel via de dealer. Dit omdat ik persoonlijk een hekel heb aan constant alles uitzoeken. Ik had ook een compleet onderdelenboek en officiele eerkplaatshandboek van Suzuki. Had zeer goede contacten met hen.

  Ik heb pas zitten denken aan de bougies, weet ef niet meer of ik dat hier al eerder heb genoemd. Deze had ik nog niet vervangen. Ik heb bougies van Bosch gehaald, type FR 78 X Super 4. Degene die er nu nog inzitten is ook Bosch, maar weet even niet het type daarvan. Wel heeft deze ook 4 van die massapunten. Echter ik twijfel aan de warmtegraad. Volgens heeft de FR 78 X een warmtegraad van 7 welke ik vrij hoog vind. Ik meen uit mijn hoofd dat 6 het beste is, maar daar kan ik mij in vergissen. De verkoper is Brezan (Parts Point) en deze draait al erg lang mee en zijn goed bekend binnen de autowereld. Hoe dan ook. Ik twijfel even aan de warmtegraad van de nieuwe bougies. Ik heb ze er nog niet ingedraaid.

  Lambdasonde voor en achter alsmede de luchtfilter en brandstoffilter heb ik nog niet vervangen. Dat geloof ik niet zo snel en dit vervangen vond ik tijdens de grote reapratie niet heel bijzonder daar dat gemakkelijk achteraf nog kan.

  Verbindingspijp tussen de eerste en 2e uitlaatdemper is lek, maar geloof niet zo snel dat het inhouden en stotteren rond de 2200 toeren daar kan zitten of de eindemper moer defect zijn. Verbindingspijp heb ik al. Ik moet er dacht ik ook nog afdichtingspasta tussen doen en wat ik natuurlijk vergeten ben. Ook moet de auto daarvoor weer op de brug en dat gebeurd volgende maand pas weer voor een extra beurt vanwege de vervanging van de cilinderkop vanwege een gebroken D snaar. Ook zal ik dan direct de kappen van de distributie weer demonteren (wel weer veel werk aircopomp, dynamo, stuurbekractingspomp moeten er voor af en daarna de steun waar de multiriemspanner aan vast zit.). Dit enkel om de timing van de D snaar te controleren. Gewoon even voor de zekerheid en omdat ik vanaf boven heb gezien dat de zijkant van de snaar tegen de openstaande rand van een geleiderwiel loopt. Weet niet of dit hoort, heb het nog nooit gezien. Reed hiervoor altijd suzuki baleno en daar heb ik dat nooit geconstateerd. Is wellicht gevoel, maar ik heb geleerd.. bij twijfel CONTROLEER!! Wel heb ik een tweetal merktekens (0 en een I ??) op de distributiekap bij het kruskasriemwiel zelf gezien. Welke ik moet hebben voor controle weet ik niet en weet ook niet of deze merktekens daar ook voor zijn om zodoende de boel niet te hoeven demontereb.

  Ik raak een beetje uitgepuzzeld. Ik bedoel eigenlijk is opengeweest en alle pakkingen zijn hierdoor ook zo beetje wel vervangen.

  @ND-Photo. Dank voor jouw uitvoerig meeedenken. Hieronddr voor jouw zoveel mogelijk info. De motor betreft een benzine motor met motorcode: AXP 1.4 / 16 kleppen. Bouwjaar 2001. De auto is voorzien van een aircosysteem. Het aircosysteem werkt momentedl niet. De pomp is vastgelopen. Deze heb ik ook liggen, maar daar moet het systeem voor leeggetrokken worden. Ook zal ik hiervoor nieuwe afdichtingsringen moeten hebben, maar dit terzijde en enkel als extra info. De stekker op de aircopomp heb ik losgemaakt zodat deze niets kan doen.

  Jouw gestelde mogelijkheden.

  De injectoren. Tuurlijk kunnen het nog de injectoren zijn (is 9wel een goeie. Had ik even niet zo snel aan gedacht. Kan dan zelfs nog één of meer van de 8 pakkingen daarvan zijn.

  Long fuel trims... geen idee. Weet niet eens wat dat zijn en deze kan ik nergens vinden. Wellicht kan ik deze niet uitlezen. Ik heb geen Vagcom / VCDS. Ik gebruik een computer van het merk: VIDENT, type: i400 All systems. Deze heb ik gekocht via OBD-Partner. Met deze computer kan in de basis alle automerken uitlezen, maar dan met een extra aanvullingspakket voor VAG. (Airco, gasklephuis etc.) Ik geloof alleen nog steeds niet alles als met een vagcom. Daarnaast kan ik er nog meerdere merken installeren. Je kunt deze ook standaard kopen met een ander aanvullingspakket.


  Extra info voor jou.

  Naast de bougies trek ik de kabelboom waar de verlengstekker voor de KPS in zit ook nog even omhoog. Zoals eerder geschreven heb ik hier eerder een noodherstel aan gedaan vanwege uitgedroogde isolatie op het draad. Hierdoor konden de koperen kernen in draden met elkaar in contact komen en wat dus ook al eens is gebeurd. Tevens is door deze schade ook de kernen gaan corroderen. Heb bij de sloop al een stekker met beetje draad afgeknipt. Met een beetje soldeerwerk en dan krimpkous welke zich verlijmd, moet dit probleem tot het verleden behoren. Corrosie is nooit goed en verhoogd de weerstand van draad en waardoor er een slechter signaal doorkomt en wat dus ook problemen kan geven met de ontsteking. Ben alleen benieuwd tot waar dit draad is beschadigd. Ik ben bang dat ik een flink stukje mag vervangen. Maar ben zelf elektrotechnicus (tegenwoordig MBO 4 elektrotechniek), dus dat moet wel lukken.

  Wat ik mij ook afvraag. De massa aan de motor (via de versnellingsbak)... kan dit? Ik bedoel de sensoren etc hebben toch, los van de motor, allen een eigen massadraad? Tegelijk denk ik nu.. "Behalve de bougies. Deze gebruiken de massa van het motorblok zelf".. . (even een lichtmomentje haha) Deze ziet er op de moer ook gecorrodeerd uit en tevens lekt er (zelfs nog na de grote reparatie) nog steeds een beetje KVS vanuit het thermostaathuis. Hier heb ik wederom van de dealer al nieuwe pakkingen voor gekregen en zelfs een nieuwe stop. Zie dit krijgen als garantie en excuusgelden ivm tot 2 keer toe bestellen van een verkeerde schakelaar voor de radiateurven. Dus ja deze moet ik ook nog vervangen en heb de originele nu op voorraad. Met deze zal ik ook meteen sensor in het thermostaathuis vervangen voor een Bosch. Die er nu inzit is van het merk Facet. Tevens en omdat ik daar dan toch bezig ben, vervang ik ook direct en voor de zekerheid de thermostaat zelf voor eveneens een Bosch. Laatste vervanging is al weer 3 jaar terug, maar defect is deze niet.

  Nu weet ik dat de schakaar in de radiateur enkel de ventilatoren aanstuurt dus ik vermoed dat je die in het thermostaathuis bedoelt die problemen zou kunne geven. Echter... kan dit ook het stotteren veroorzaken dan? Hoe dan? Dit wist ik namelijk echt niet. Ik bedoel de motor komt verder goed op temperatuur. De enige ventilator welke op mijn radiateur draait is de kleine aircoven. De grote doet het wel als ik deze via een testprogramma vanuit de computer test. De EGR hoor je met deze testfase klikken.

  EGR is schoongemaakt. Alleen de koperen buis tussen de egr klep en gasklephuis zelf heb ik niet grondig schoongemaakt. Deze laat wel door maar in hoeverre weet ik niet. Slordig maar toch.

  Wat ik overigens van de dealer heb begrepen, nadat hij het chassisnummer had gebruikt, is dat deze seat leon een import is. Dit verklaart ook een verwarmingselement tussen de carterontluchtingsslang vanaf de oliescheider (welke ook al is vervangen) naar het luchtfilterhuis. Voor deze heb ik vanwege een defect aan dit verwarmingselement (kortsluiting) de stekker af gelaten. Dit is enkel plus en min. Hiervoor heb ik reeds van een sloopauto een carterontluchtingsslang afgenomen om deze met die er nu nog opzit uit te wisselen. Deze motor is duz geconfigureerd voor ook zeer koude gebieden. Weet niet of dat ook een mogelijk punt kan zijn en dat ik hierdoor iets over het hoofd kan zien.

  Nou weer een lang verhaal. Ik hoor het graag. Ook zal ik proberen sneller te reageren.

  Groet Maarten

 8. #8
  Vriend van Seat-Online nd-photo.nl's Avatar
  Join Date
  13-02-2012
  Location
  Toverland, Sevenum
  Posts
  33,016
  Zo dat is een flinke lap tekst

  Long term fuel trims kan je op meerdere manieren bekijken. Vcds/vagcom is het meest voor de hand liggende, maar andere apps/apparaten kunnen dat ook inzien. Je zal het moeten herkennen aan LTFT. Je hebt ook STFT (short term fuel trims), maar daar heb je hier niet meteen veel aan. De LTFT moet idealiter tussen de -5% - +5% zitten, Als je richting de -10% / +10% gaat, is er iets aan de hand, want dan is de ECU flink aan het bijregelen (te weinig benzine, of teveel lucht).

  De belangrijkheid van de massadraad moet je zeker niet onderschatten en kan veel vage klachten geven. Vooral op een oudere auto loont het de moeite om die na te kijken. Rondom de motor/versnellingsbak heb je vaak van die grotere massakabels die heet/koud worden en ook tegen vocht moeten vechten.

  De relatie van kvs temperatuur met het lopen van je motor, is dat als de ECU een lage temperatuur terugkrijgt van de tempsensor, de ECU denkt dat de motor nog niet goed op temperatuur is en dan inspuiting blijft aanpassen (om hem zsm op operationele temperatuur te krijgen).

  Mbt verwarmd carterventilatie verhaal, die heb ik ook wel gezien op originele NL wagens hoor. Vaak is dat een latere revisie die dat dan toevoegt. Dat hoeft niet perse met koudere gebieden hebben te maken (al ligt het wel voor de hand)

  Owja, en volgens mij is Facet een prima merk. Heb er ook wel eens wat van gehad (iets van kvs temp sensor ofzo)

 9. #9
  Ik heb een hokkende motor op deellast dus als ik op een vast toerental rij, ik heb een 1.6 16v bcb blok er in liggen, ik heb nu de brandstoffilter, tempvoeler, erg, gasklephuis, bobines, bougies, lamdasondes en de olie afscheider vervangen allemaal orgineel spul ik heb nu de auto al 3 x betaald en ik hobbel nog steeds, nu gaat de auto weer naar de dealer voor een diagnose we gaan nu weer een compressie test doen, Ik ben het nu wel een beetje aan het opgegeven aangezien mijn bankrekening dit allemaal niet zo leuk vind,

  Hopen op een wonder.

 10. #10
  Ik heb pas zitten denken aan de bougies, weet ef niet meer of ik dat hier al eerder heb genoemd. Deze had ik nog niet vervangen. Ik heb bougies van Bosch gehaald, type FR 78 X Super 4. Degene die er nu nog inzitten is ook Bosch, maar weet even niet het type daarvan. Wel heeft deze ook 4 van die massapunten. Echter ik twijfel aan de warmtegraad. Volgens heeft de FR 78 X een warmtegraad van 7 welke ik vrij hoog vind. Ik meen uit mijn hoofd dat 6 het beste is, maar daar kan ik mij in vergissen. De verkoper is Brezan (Parts Point) en deze draait al erg lang mee en zijn goed bekend binnen de autowereld. Hoe dan ook. Ik twijfel even aan de warmtegraad van de nieuwe bougies. Ik heb ze er nog niet ingedraaid.
  Zou in plaats van Bosch bougies voor bougies van NGK gaan. Bijvoorbeeld de types BKUR6ET-10 of BKR6EIX-11: https://www.ngkpartfinder.co.uk/cata...ON/2002/13697/
  NGK bougies zitten vaak vanuit de fabriek in de motoren.
  Exeo 1.8T ♦ 229pk / 334Nm ♦

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

 1. Replies: 1
  Last Post: 22-06-2014, 13:44
 2. Replies: 4
  Last Post: 26-03-2013, 23:01
 3. [SEAT] [Toledo 1M] Schokkende motor
  By sijmenlaag in forum Motor
  Replies: 8
  Last Post: 14-11-2012, 20:40
 4. Replies: 13
  Last Post: 24-11-2010, 05:24
 5. Replies: 7
  Last Post: 16-11-2010, 11:13

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •