[SEAT] [Ibiza 6J] Vervangen xenon verlichting zinvol?

Philly

New member
Lid geworden
7 mrt 2022
Berichten
25
Ik heb een 6J uit 2016, km stand 113.000 met af fabriek xenon verlichting.
Hoewel het altijd wordt geprezen om de 'bak licht' die het zou moeten geven, vind ik eigenlijk dat ik maar bar weinig zie in het donker, zeker als ik het vergelijk met auto's die me inhalen op de snelweg. Ook al hebben die vaak LED, maar toch....ik zit te overwegen om de xenon lampen te vervangen.
Maar is dat nou zinvol / ga ik hier nou echt op vooruit? Met andere woorden, is er sprake van degradatie van lichtopbrengst bij xenon lampen of blijft de lichtopbrengst gedurende de levensduur ongeveer gelijk en gaan ze gewoon na een tijdje kapoet?

En is het makkelijk zelf te doen / is er voldoende werkruimte in de motorruimte zonder de koplampen er helemaal uit te halen? De hoogteregeling wat ik altijd in het begin van het opstarten zie, is dat enigszins stabiel of kan dat makkelijk stuk gaan tijdens het verwisselen?
Ik zie ook op diverse filmpjes dat de spanning van de auto eraf moet door de accu los te koppelen. Is dat echt noodzakelijk? Ik heb begrepen dat het eigenlijk niet de bedoeling is om je accu los te koppelen omdat bepaalde dingen in de auto dan ontregeld raken.

Graag jullie reacties / ervaringen. Als iemand wet welke lampen / type ik het beste (meeste lichtopbrengst) kan kopen hoor ik dat ook graag. D1R of D1S lees ik zo snel, maar hoe zie ik welke ik moet hebben?
Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.595
Het kan zijn dat je lampen "op" zijn en nieuwe lampen verbetering gaan brengen, maar het kan ook zo zijn dat de interne reflectors op zijn en dan gaan nieuwe lampen je probleem niet oplossen.

Bij mijn CLS is dat "algemeen bekend", weet niet of dat ook bij de 6J bekend is. Ter illustratie:

53-Aharon-EvoX-R-Bi-xenon-projectors-Hella-design_3.jpg
 

Philly

New member
Lid geworden
7 mrt 2022
Berichten
25
Hey, thanks voor je reactie. Goed punt, straks vervang ik voor niks de lamlen!
is het makkelijk te checken of de interne reflector op is en wat het +/- kost om te vervangen?
En wat rij jij dan trouwens, een Mercedes CLS?!
 

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.595
Een CLS55 AMG, zie mn signature voor mn showroomdraadje ;)

Volgens mij is het niet zo makkelijk om dat te zien, omdat je het binnenwerk moet kunnen bekijken. Je kan nieuwe projectors erin (laten) monteren. Als je een beetje handig bent kan je dat zelf, projectors kan je bijv op Aliexpress bestellen. Of gewoon nieuwe lampen bestellen en monteren (dat is waarvoor ik gekozen heb)

Volgens mij kom je er het snelste achter door een ander setje lampen te monteren, als dat je probleem niet oplost kan je verdere stappen overwegen
 

XPtuning

Vriend van SEAT-Online!
Lid geworden
24 jun 2012
Berichten
6.579
Xenon geeft prima licht, is de hoogte afstelling nog correct?... misschien eerst gewoon de xenon lampen vernieuwen en de koplampen laten afstellen.
Ik geloof niet direct de reflectors mat zijn geworden na 7 jaar, overigens, losse interne onderdelen voor een koplamp unit zijn vrijwel niet te krijgen... misschien een stuurmotor maar dan houdt het wel op...
 

Philly

New member
Lid geworden
7 mrt 2022
Berichten
25
De linker xenonpit sloeg laatst niet aan in de ochtend. Hij flikkerde en ik kreeg een melding op het scherm 'controleer koplamp links' oid.
Later op de dag tegen de avond ging ie wel aan (minder vocht?!), maar hij is nu een soort van rode dwerg geworden:ROFLMAO:

Er zit dus een storing in lamp of ballast en binnenkort gaat ie naar een bedrijf wat hierin gespecialiseerd. As het de lamp is, vervang ik ze natuurlijk aan beide kanten. Ze vonden het aan de telefoon wel vroeg voor deze leeftijd / km stand, maar we gaan het zien.

Mijn 'wens' van vervanging van de verlichting lijkt dus uit te komen. Ik zal tzt een update plaatsen over de (hopelijk verbeterde) lichtopbrengst.
 

XPtuning

Vriend van SEAT-Online!
Lid geworden
24 jun 2012
Berichten
6.579
Ben benieuwd...
Ik zou dat Xenon er gewoon in laten zitten, het lampje en of de ballast vervangen als de defect zou zijn.
Als je de Xenon lamp vernieuwd , kies dan wel voor een merk lamp als Philips of Osram en niet zo'n merkloos chinees ding...
 

Philly

New member
Lid geworden
7 mrt 2022
Berichten
25
Vorige week dan eindelijk beide xenon pitten laten vervangen door Philips D1S 9285148294 bij Well done Xenon in Breda! Aanradertje trouwens, fijne kerel. Gaat een praatje niet uit de weg en vindt het niet vervelend als je meekijkt. Brabantse gezelligheid heet dat geloof ik; ik woon in de Randstad.

We hebben de lux meter er voor/na even tegen aangehouden en deze ging van 0,8 (oude lamp, die nog wel werkte) naar 1,0. Dus een toename van ca. 25%. Heb nog niet in het donker gereden om echt te kunnen vergelijken.
De accu moest er voor de linker lamp wel uit helaas, dus auto van de stroom. Wordt afgeraden, maar het was niet anders. Gelukkig nadien geen storingen whatsoever tegengekomen.
 
Bovenaan