[SEAT] [Arosa] Half defect raam

SeatRos

New member
Lid geworden
27 mrt 2022
Berichten
2
Hallo mede-leden,

Mijn vriendin heeft een tijdje geleden een Seat Arosa gekocht uit 2005 (met elektrische ramen). Recent viel aan de passagierskant het raam met een flinke klap in de deur tijdens het rijden. Het bleek dat dit raam nooit helemaal goed in de klemmen heeft gezeten en dus los zat. Voordat ik hier naar kon kijken en repareren kwam ze ook met het verhaal dat het raam aan de bestuurderskant niet meer open of dicht ging. Gelukkig zat deze dicht, maar voor parkeergarages gaat deze nu dus niet meer open. De bekleding en alles heb ik vervolgens van de deur gehaald om alles na te kijken. De knop voor het elektrische raam bleek niet helemaal goed meer te zijn, dus die is vervangen voor een nieuwe. Het raam gaat nu wel weer open, maar blijft alsnog halverwege hangen. Het is alsof de motor denkt dat hij beneden is aangezien de motor stopt en het raam op die hoogte blijft staan.

Is er iemand die dit mee heeft gemaakt, of iemand die weet hoe ik moet trouble shooten om er achter te komen wat dit kan zijn? Mocht dit uitlopen op een dure reparatie zal halverwege dan wel prima zijn, maar mocht dit eenvoudig te herstellen zijn zou het toch wel fijn zijn als het raam helemaal open gaat.

Alvast bedankt!
 

Antera

Sponsor
Lid geworden
4 sep 2010
Berichten
672
Dit klinkt toch als een defect in je mechanisme. Probeer het raam eens mee omhoog te trekken als je hem omhoog doet. Indien dat niet zo is zou ik het mechaniek maar eens aan een onderzoek onderwerpen. Misschien toch iets met de kabels of anders.
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.310
Bestuurdersraam moet waarschijnlijk gewoon ingeleerd worden zodat ie de 'open' en de 'dicht' stand weer kent. Dat is iets als raam helemaal naar beneden (schakelaar vasthouden ook als ie stopt, en dan zou ie na een aantal seconden weer verder gaan), ook bij het sluiten een soortgelijke procedure. Je moet eventjes de exacte procedure voor de Arosa opzoeken: in de loop der jaren is die procedure een paar ietsje veranderd voor nieuwere modellen.

Edit: dit is een voorbeeld van zo'n procedure bij een ander Vagmodel:
Inleren is je raam helemaal naar beneden terwijl je de knop vasthoudt en dan nog 3 sec. vasthouden als het raam helemaal open is. Doe ditzelfde ook weer met het sluiten van het raam en ook dan weer 3 sec. vasthouden als het raam gesloten is.
 
Laatst bewerkt:

Antera

Sponsor
Lid geworden
4 sep 2010
Berichten
672
Comfort inleren niet de oplossing. Het raam stopt halverwege en dat staat los van de comfort openen en sluiten. Dit is alleen nodig als je ramen niet meer met 1 druk op de knop in de deur helemaal open of dicht gaat en mits je auto voorzien is van comfort functie en dat is niet in elke auto het geval
 

SeatRos

New member
Lid geworden
27 mrt 2022
Berichten
2
Bedankt voor het meedenken. Helaas was het inleren het niet. Alles opgezocht en uitgeprobeerd, maar helaas. Zodra het raam nu halverwege stopt is het nog een beetje naar beneden te duwen, maar na 2 cm is er geen beweging meer in te krijgen. Het mechaniek lijkt allemaal wel in orde, geen aparte dingen voorgekomen. Heb de bijrijders kant ook bekeken, maar geen gekke verschillen tussen de 2 gezien. Verwacht dat het probleem dieper ligt, en dat het dan ook wel een rekening met zich mee zal brengen. Misschien is halverwege dan een goede middenweg...
 

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.158
Grote kans dat het gewoon in het mechaniek zit zoals Antera al had opgemerkt. Mechanisme kost ongeveer 25-40 euro, dan moet je alleen de motor nog overzetten
 
Bovenaan