[SEAT] [Ibiza 6J] Ervaring Ibiza 1.2 tsi olie issues

Tnjseat

New member
Lid geworden
27 mrt 2021
Berichten
1
Ls ik overweeg om een Ibiza 1.2 tsi aan te schaffen uit 2012. 210.000km gelopen. Een beetje gewaarschuwd voor problemen met de ketting en de zuigerveren heb ik de motor goed bekeken.
Bij koude start is er geen geratel , geen motor lampje en op de OBD poort geen foutcodes. Dat lijkt dus goed.
De volgende controle was oliedop eraf draaien en pijlstok eruit bij draaiende motor. Daar blijkt dat er veel lucht uit zowel de vulopening als de pijlstok opening blaast en met een zaklamp is ook te zien dat dit eruit ziet als uitlaatgas. Kortom: blow-by zoals dat heet, wellicht een indicatie van versleten zuiger of schraapveren. Maar om dat goed te beoordelen moet je weten hoe dat normaal is, de ene auto heeft meer blow by dan andere zonder dat er iets aan de hand is.
Nu ken ik de 1.2 tsi motoren niet dus ik kan niet beoordelen of dat normaal is. Mijn vraag aan de lezers is wat jullie ervaring hiermee is, is het normaal dat er gassen uit de vulopening en peilstok opening blaast bij stationair draaiende motor of hebben jullie motoren daar nauwelijks last van ? Hebben jullie op een 1.2 tsi veel problemen gehad met zuigerveren of komt dat zelden voor?
Bedankt voor het meedenken. Vriendelijke groeten Theo


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

Peetsteregag

New member
Lid geworden
29 jan 2020
Berichten
49
Ervaring Ibiza 1.2 tsi olie issues

Hallo @tnjseat.

Naar mijn boeren basis kennis van motoren moet er geen rook uit de peilstok opening komen. Volgens mij heb je dan onderdruk dus versleten olieschraapveren.

Als je daarna de dop van de vulopening er even af haalt krijg je dat het weg is. Volgens mij creëer je dan weer bovendruk. Naar mijn mening moet je niet beide tegelijk doen, vulopening en peilstok los halen.
Maar enkel de peilstok er uit halen en checken.

Veel handelaren doen dat. Snel de dop even losdraaien. Terwijl jij dan in de auto zit te kijken bijvoorbeeld. En dan kunnen ze zeggen” er is niks aan de hand hoor kijk maar het is weg”, als je het weer checked. Zelf mee gemaakt [emoji23]. Je kan wel checken aan de dop of er belletjes in de olie zit. Of dat er een soort mayonaise op de dop en in de vulopening zit. Dit kan duiden op korte ritjes, of koelmiddel in de olie.

Maar nogmaals dit is basis kennis wat mijn vader me geleerd heeft. Hij was automonteur.


Mvg Peter
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan