[SEAT] [Leon KL] Snelheid fluctueert in apps icm carplay

frankw

New member
Lid geworden
28 okt 2021
Berichten
29
Ik rijd graag met flitsmeister icm met een flitsmeister one en daarom staat mijn telefoon altijd in een brodit houder. Heeft mij al vele boetes bespaard😉. Mijn kl had helaas standaard geen carplay maar vorig jaar kon dit eindelijk geïnstalleerd worden. Sinds ik carplay gebruik is de snelheid niet meer constant in de flitsmeister app, schommelt soms van bijv. 115 tot 125 als ik 120 op de cc rijdt. Als ik carplay uitzet is de snelheid weer constant. Nu zal het gemiddelde wel kloppen maar het is en blijft irritant. Ik dacht dat dit aan de flitsmeister app lag maar sinds kort gebruik ik ook de tomtom app. Die geeft ook de actuele snelheid weer en, je raadt het misschien al, heeft precies hetzelfde probleem. Zijn er meer mensen die dit probleem ervaren? Kan op internet niet veel vinden behalve dan dat Ford dit probleem ook had maar dit is met een update opgelost. Ik draai overigens op de laatste software 1969.
 

DriverSeat

Vriend van SEAT-Online!
Lid geworden
10 jan 2015
Berichten
2.335
Interessant verhaal. Bij onze Golf 8 zie ik ook zoveel fluctuatie via carplay, maar had nog niet bedacht of dit normaal was of niet.
Edit: heeft het ermee te maken dat de ene keer de GPS van de telefoon wordt gebruikt en de andere keer de GPS van de auto zelf?
 

frankw

New member
Lid geworden
28 okt 2021
Berichten
29
Heb inderdaad ook gelezen dat de gps van de auto door carplay gebruikt wordt. Wist ik ook niet. Ergens logisch als je je telefoon in je tas ofzo laat zitten, gps van de auto zou beter signaal moeten hebben. Golf zal hetzelfde probleem hebben, heeft ook een mib3 systeem. Je kunt ook nergens instellen dat carplay de gps van de telefoon blijft gebruiken volgens mij?
 

4rsh

New member
Lid geworden
12 apr 2024
Berichten
2
Ja. Dat valt mij ook op. Ik dacht dat het door Flitsmeister kwam.
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.388
Eigenaardig verhaal, wat ik niet uitsluit als mogelijke oorzaak is dat de snelheid die via de GPS van de auto wordt weergegeven op dezelfde manier wordt beïnvloed als de snelheidsmeter in de auto, met andere woorden dat door de autofabrikanten bewust een te hoge snelheid wordt weergegeven, om klachten over snelheidsboetes doordat een te lage snelheid wordt aangegeven te voorkomen. Als dan steeds geswitched wordt door de snelheid die de telefoon meet en wat de auto meet, krijg je dus die schommelingen. Overigens is de meting van de auto wel een GPS, en niet gewoon de data die ook naar de snelheidsmeter wordt gestuurd, die via Carplay ook naar de telefoon gaat?
 

frankw

New member
Lid geworden
28 okt 2021
Berichten
29
Heb het nog eens gemonitord. Als ik 120 op de cc rijdt (geen acc voor de duidelijkheid) dan fluctueert de snelheid van 115 tot 121 km/u. En dan komen alle getallen hiertussen willekeurig voorbij. Je zou dan kunnen zeggen dat de echte snelheid 118 is…
Maar heel soms zit er ook een uitschieters tot 125 of vanaf 113 bij.
Als carplay zou switchen tussen de gps van de tel en de auto dan zou ik het logisch vinden dat je maar 2 snelheden ziet. Ik denk eerder dat carplay alleen gebruik maakt van de gps van de auto en dat die niet correct/constant de locatie doorgeeft, een sofwarematig probleem wellicht? Bij Ford was het met een update verholpen, daarom neig ik ook naar die gedachte.
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.388
Als je inderdaad alles in een bepaalde range langs ziet komen, komt het niet door switchen tussen verschillende snelheidsmetingen. Is je toerental wel constant? Ik begin namelijk een beetje te denken aan een koppeling die af en toe iets slipt, als je cc op een andere as de snelheid meet dan de snelheidsmeter van de auto, zou je zoiets kunnen verwachten bij een koppeling die een pietsje slipt.
 

frankw

New member
Lid geworden
28 okt 2021
Berichten
29
Lijkt me zeer onlogisch. Toerental is ook constant en als ik carplay uitzet geeft flitsmeister weer een constante snelheid aan. Ligt zeker aan de combi carplay/seat
 

DriverSeat

Vriend van SEAT-Online!
Lid geworden
10 jan 2015
Berichten
2.335
Ik neem aan dat de ABS sensoren (op alle wielen) door de auto gebruikt worden voor het meten van de snelheid. Deze meting is heel nauwkeurig (behalve misschien wanneer meerdere wielen tegelijk doorslippen). Het bepalen van de snelheid op deze manier is simpel en nauwkeurig. Moet ook wel, aangezien dat ook gebruikt wordt als input voor ESP en ABS. Deze snelheidsmeting is ook in absolute zin nauwkeurig en alleen afhankelijk van variaties in wiel/band diameter. De afwijking die je op de snelheidsmeter ziet is softwarematig ingebouwd als veiligheidsmarge.

Zover mijn mening. Correct me if I’m wrong.
 

Cordoba

Well-known member
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.388
Lijkt me zeer onlogisch. Toerental is ook constant en als ik carplay uitzet geeft flitsmeister weer een constante snelheid aan. Ligt zeker aan de combi carplay/seat
Dat is inderdaad vreemd, het enige dat ik dan nog kan bedenken is dat het met het filteren van de snelheidsweergave te maken heeft. Carplay geeft bijv. iedere seconde een snelheid door, maar mogelijk is dat geen echte snelheid maar het aantal getelde omwentelingen sinds de vorige meting. Als je voor de 1e melding bijvoorbeeld 10,7 omwentelingen hebt, zal de eerste meting een snelheid aangeven die overeenkomt met 10 omwentelingen/seconde, bij de volgende 10,7 omwentelingen zal de snelheid dan een waarde overeenkomstig 11 omwentelingen aangeven, (van 10,7 naar 21,4 voltooi je 11 complete omwentelingen) en de volgende weergave zal overeenkomen met 12 omwenteling (van 21,4 naar 32,1 voltooi je 12 omwentelingen). Soms worden dergelijke heen en weer springende waardes er uit gehaald door te middelen over een iets langere tijd, zodat je wel een stabiele waarde krijgt.
 

frankw

New member
Lid geworden
28 okt 2021
Berichten
29
Ik kan me niet voorstellen dat carplay de snelheidsmeter gebruikt. Zal denk ik de gps module zijn.
 

Canon-Eye

Well-known member
Lid geworden
10 jun 2018
Berichten
1.260
Ik vraag me af hoe nauwkeurig de gps van een telefoon is, in vergelijking met een 100% gps-georiënteerd apparaat als een satnav die correcte positionering als kerndoel heeft. Want als ik op dezelfde telefoon op exact dezelfde locatie twee verschillende apps gebruik om de gps-positie te bepalen, dan zit er altijd wel enig verschil tussen de uitkomsten, omgerekend vaak meerdere meters, en teveel om aan afrondingsverschillen te denken.

Dus met de telefoon als input voor Flitsmeister zal die onnauwkeurigheid wellicht ook doorwerken in de snelheidsweergave. Wat overigens dan weer niet het verschil verklaart tussen Carplay aan en uit. Dát moet haast wel samenhangen met een of andere signaalverstoring die door Carplay wordt veroorzaakt...
 
Bovenaan