[SEAT] [Leon 1M] Waterlekkage kofferbak

xpro_wessel

Member
Lid geworden
4 okt 2019
Berichten
317
Goedendag,

In mijn Leon 1m heb ik in de kofferbak vaak aan de zijkanten water. Ik dacht eerst dat de achterlichten
het probleem waren, na de achterlichten gekit te hebben had ik nog steeds aan elke kant een plasje water.
Ik heb nu mijn volledige kofferbak bekleding eruit gehaald en kwam erachter dat de oorzaak tussen de delingen
van de carrosserie aan de bovenkant zit.

20200204-165053-1.jpg
20200204-165048-1.jpg


Op de bovenstaande afbeeldingen is de deling te zien. tussen die deling drupt het water in me kofferbak.
Nu alle bekleding daar weg is drupt het naar beneden op de gordelspanner van de achterbank. ik heb de kitranden al
weggeschraapt, ontvet en daarna opnieuw gekit helaas hielp dit niet.

20200204-165100-1.jpg
20200204-165104-1.jpg


Dit zijn de kitranden die ik met sikaflex kit heb vervangen, dat plastic kapje had ik ook weggehaald om daarachter te
kitten. De lekkage zit aan beide kanten, wel is de linkerkant (bestuurderskant) veel erger dan de rechterkant.

Helaas heeft dit niet geholpen en lekt er nog steeds water naar binnen, is er hier iemand die hetzelfde probleem
heeft gehad? of is er iemand die een oplossing weet?

(Ps: sorry van de grote afbeeldingen weet niet hoe ik ze kleiner krijg, geupload via imgbb)

Met vriendelijke groet,
Wessel
 
Laatst bewerkt:

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.644
Vergelijkbaar issue wat ik bij mn Aygo heb gehad, waardoor de reservewiel ruimte volliep. Bij de 1M echter niet gebruikelijk, dit is de eerste keer dat ik het voorbij zie komen.
 

RoadRunnerRik

Administrator
Lid geworden
16 jun 2014
Berichten
6.418
Zoals Andy al aangeeft, vrij bijzonder voor een Leon 1M om daar een lekkage te hebben. Des te mooier als we de oorzaak weten te vinden!

Heb je ook de zware lijsten (waar je een dakdrager aan kan monteren) in je dak verwijderd en na gelopen op eventuele lekkages? Onder deze strip zijn de twee chassis delen aan elkaar gelast (zijscherm en dak). Mogelijk is er teveel 'flex' in het chassis ooit opgetreden waardoor er heel misschien haarscheurtjes zijn ontstaan in de lasnaad /lasnaden.

Ander iets kan het rubber zijn waar de kabels door naar de kofferklep gaan. Dat de afdichting hiervan met het chassis niet goed zit /is gescheurd. Of de kofferbak rubberen omlijsting is ergens flink poreus.

Alles uitgaande van dat je verrichte werkzaamheden goed dicht zijn.
 

nd-photo.nl

Vriend van Seat-Online
Lid geworden
13 feb 2012
Berichten
37.644
Je kan ook nog even de rubberen rand loshalen van de kofferbak om verder inspectie te doen. Het water hoort langs het rubber af te lopen, als hier ergens een deukje, scheurtje of wat dan ook zit, dan loopt het langs het rubber zo naar binnen.
 

xpro_wessel

Member
Lid geworden
4 okt 2019
Berichten
317
Ik denk inderdaad dat mijn chassis last heeft van 'flex', de Leon is verlaagd door een schroefset maar veel te stug. Als ik bijvoorbeeld schuin een drempel neem
dan hoor ik mijn chassis 'flexen'. Om dit te verhelpen ben ik aan het sparen voor een verlagingsset (Eibach veren met Bilstein schokbrekers).

Die zwarte lijsten op mijn dak had ik er voor het kitten afgehaald. een deel van die kitrand was slecht en heb ik vervangen. Ik heb gisteren ook mijn hemel eruit gehaald
om te kijken of de lekkage van voor komt. zo op het oog zag dat er allemaal droog uit, ik ga deze week met een maatje in een wasbox de Leon natspuiten om beter te kunnen zien
of die vanuit de voorkant lekt.

Dan ga ik kijken of ik bij de dealer die rubbers waar de draden doorheen lopen kan bestellen, deze rubbers vervang ik dan voor de zekerheid. De rubberen omlijsting voor de kofferbak zag er
nog goed uit. Zou die kunnen lekken op het punt waar de scharnier van de kofferklep op het chassis zit?
 

xpro_wessel

Member
Lid geworden
4 okt 2019
Berichten
317
Gisteren met een maat de Leon met hogedruk nat gespoten Zag het opdzelfde plek lekken en heb nog niet kunnen achterhalen waar het vanaf buiten naar binnen komt.
 

turboturbo

Vriend van SEAT-Online!
Lid geworden
8 aug 2015
Berichten
673
Ik heb waarschijnlijk eenzelfde probleem met mijn Octavia 1U (broertje van de 1M) Het water komt ergens van boven de wielkast bijrijders kant naar beneden gedruppeld. De druppels lopen daar niet naar het reserve wiel, het loopt naar de holle ruimte in de wielkast en blijft daar in een plas staan. Het heeft de stekkers die daar op de bodem liggen compleet doen verrotten waardoor ik allerlei electrische problemen kreeg.

Ik heb ook al eea afgekit (bijv de naden in de uitsparing van de scharnieren van de kofferklep, die roestten als een malle), maar het mocht niet baten. Ook een gaatje gevonden in de rubberen doorvoer thule naar de achterklep. Die geplakt, maar maakt ook geen verschil. Het vreemde is in mijn geval dat toen ik mbv een tuinslang het lekken ging reproduceren opviel dat het alleen lekt als de achterklep dicht zit.
Mijn auto is niet verlaagd en ook nooit geweest.

In het najaar kwam ik er achter, nu door de winter geen tijd meer gehad er naar te kijken. Ik vervolg mijn onderzoek komend voorjaar weer.
 
Laatst bewerkt:

xpro_wessel

Member
Lid geworden
4 okt 2019
Berichten
317
Bij mij komt het water ergens bij het hoogste punt van het chassis naar binnen. Het water verzamelde zich altijd helemaal links en rechts in de kofferbak bij de wielkasten.

Omdat ik alle bekleding heb weggehaald druppelt het nu rechtstreeks naar beneden op de gordel plaatsen van de achterbank.

Ik ga even kijken wanneer ik de achterklep los kan halen om zo de scharnieren te kunnen kitten, daarna kit ik de dakrand van voor naar achter. Tot slot kit ik alle randen die ik al gekit heb opnieuw.

Als het daarna nog lekt dan weet ik het ook niet meer.
 

raymonvdm

New member
Lid geworden
2 mrt 2011
Berichten
11
Ik vind toevallig dit topic nadat ik lang niet meer actief bezig ben geweest met mijn Seat. En toevallig ontdekte ik tijdens het vervangen van het achterlicht dat ik ook lekkage heb. Het viel me op doordat ik een natte plek had op een kussen wat aan de binnenkant rechts tegen de achterklep aan stond. Ik kan helaas geen foto vinden, maar je bent dus niet de enige met lekkage in een Seat. In de winter heb ik ook altijd ijs aan de binnenkant.
 

LarsLeon1m

New member
Lid geworden
28 jun 2023
Berichten
5
4 jaar later….. ik kom dit gesprek tegen. Ik heb precies hetzelfde probleem als jij @wessel. Nu lees ik helaas niet je oplossing?! Heb je het lek kunnen vinden??? Ben zowat heel de auto aan het dicht kitten
 

Snah

Vriend van SEAT-Online
Lid geworden
27 aug 2010
Berichten
13.292
Verwacht niet dat je antwoord krijgt, is niet meer online geweest sinds mei vorig jaar.
 
Bovenaan